Inmultirea trandafirilor prin metoda”burrito” sau inradacinarea butasilor in hartie de ziar

Noi va prezentam o metoda inedita si simpla pentru inmultirea prin butasi a trandafirilor.

Multi prefera inmultirea prin butasi,insa inradacinarea directa in sol nu are un efect la fel de puternic ca cel al metodei burrito.Burrito e o mancare mexicana in care umplutura e introdusa si infasurata intr-un aluat.In cazul nostrum,se folosesc hartiile de ziar si butasi.

Dupa iernile geroase,multe crengi ale trandafirilor se rup.Zapada e daunatoare in cazul acesta.Metoda burrito se foloseste in SUA,iar in Europa e folosita in unele gradini botanice.

 

Butasii de trandafiri terebuie sa aiba o lungime de 15-20 cm si sa nu fie mai subtiri decat un creion.Taietura de sus se face la o distant aproximativ egala intre cei doi muguri,iar cea de jos se face nemijlocit sub mugur.

Trebuie sa verificati ca butasii pentru inmultire sa nu fie vatamati sau bolnavi.Daca doar un butas are o mica pata de mucegai,se pot imbolnavi toti.De aceea e bine sa ii aruncati pe cei pe care ii supsectati bolnavi.Luati un ziar mai mare,apa si punga de plastic.

 

Infasurati in ziar manunchiurile de butasi in asa fel incat sa ii acoperiti bine.

 

 

Puteti adauga pe toata lungimea manunchiului un strat de muschi de padure pentru a asigura o mai buna alimentare cu apa.

Inumiati acest burrito in apa cu masura.Imbibati carpa,stoarceti-o si apoi infasurati-o in jurul ziarului.

Butasii se pun intr-o punga de plastic,apoi se aseaza intr-un loc racoros,la  o temperatura de 18 grade.Radacinile incep sa se formeze pe parcursul a 3-4 saptamani.

Trebuie sa verificati butasii in fiecare saptamana,deoarece pe unii pot aparea pete de mucegai.

 

In acel caz,trebuie aruncati.Perioada de formare a radacinilor depinde in functie de fiecare butas.Dupa 3-4 saptamani,solul e destul de incalzit pentru a hani o noua rcolta ,tinand cont ca butasii se pregatesc primavera devreme.Doar un mugure trebuie sa stea deasupra solului,iar restul trebuie as fie sub pamant.Dupa rasadire,acoperiti-I cu o stcila de plastic sau punga.Daca e prea cald,udati-I si faceti-le putin umbra.Inmultirea prin metoda burrito e eficienta si pentru trandafirii care se inmultesc dificil prin butasi.

Posted on Categories Stiri